Continuïteit en professionalisering
Hierbij de derde nieuwsbrief van de redactie van het Deventer-systeem! Na de laatste nieuwsbrief van juni 2023 zijn er weer veel nieuwe ontwikkelingen. In het najaar van 2023 heeft de redactie een overleg gehad om bestaande wensen voor de toekomst te inventariseren (zie hieronder) en het voortbestaan van het Deventer-systeem te garanderen. De belangrijkste wens die hierbij naar voren kwam, is om de website gratis toegankelijk te maken, in ieder geval voor raadplegen en zoeken. Vervolgens hebben de afgelopen maanden diverse gesprekken plaatsgevonden met partijen in het veld (SIKB en RCE) om de mogelijkheden te bespreken. Deze gesprekken zijn nog in volle gang!
Voortzetting
Sinds het overlijden van Hemmy Clevis zijn wij als redactie zoekende naar hoe wij verder willen gaan met het draaiende houden van het Deventer-systeem. Daarbij zijn een aantal (verbeter)punten van belang:
- REGULIER ONDERHOUD DEVENTERSYSTEEM.NL
Voor technisch beheer en regulier onderhoud aan de website is jaarlijks zo’n 10.000 euro (index 2023) nodig. Hiermee kan de website gratis toegankelijk worden in plaats van het vragen van abonnementsgeld aan de gebruikers.
- OPSCHONEN INHOUD
De huidige inhoud is gebaseerd op alle oude rapporten en publicaties vanaf ongeveer 1989. Dat zijn er inmiddels zo’n 500. Daar zijn door ingewikkelde ontstaansgeschiedenis fouten in geslopen. Er is eenmalig subsidie nodig om deze inhoud geheel te laten controleren.
- DISCUSSIEPLATFORM
Ontwikkeling van een ‘leidend’ forum voor discussies over het Deventer-systeem en glas- en aardewerkdeterminatie in het algemeen.
- INTERNATIONALISERING
Het Deventer-systeem wordt ook in het buitenland gevolgd. Niet alleen zijn de vondsten die in het DS beschreven staan internationaal relevant - die komen immers vaak uit alle windstreken - maar men zou het zelf ook graag willen invoeren. Derhalve dient de site meertalig gemaakt te worden.
- VERBREDING EN VERDIEPING
Momenteel is het Deventer-systeem bedoeld voor laat-middeleeuws glas- en aardewerk. Er zijn duidelijk signalen uit het veld dat vroegere perioden een welkome aanvulling zouden vormen. Natuurlijk moeten voor deze perioden dan ook de bijbehorende mensen worden aangetrokken. Daarnaast zou het classificatiesysteem eventueel gebruikt kunnen worden voor andere materiaalcategorieën.
Recente wijzigingen website:
- De volledige titel van rapporten is nu zichtbaar, direct bij het raadplegen van een object. Wanneer je op de titel klikt, verschijnen alle objecten uit de catalogus van dat rapport. Wanneer je dan nogmaals op de titel klikt bij ‘lees meer…’, dan verschijnen alle gegevens van de publicatie. Helaas ontbreken nog veel definitieve titels die nooit aan de redactie zijn doorgegeven, regelmatig staat hier dan alleen de concepttitel als verwijzing.
- Er wordt door Nan van der Meer, onze vrijwilligster van het eerste uur, een controle uitgevoerd van de gegevens van oude catalogi. Hierbij wordt ook de titel/catalogus-informatie aangevuld en worden pdf’s van deze publicaties online gezet, zodat deze kunnen worden gedownload. Inmiddels zijn al 78 van de momenteel 501 catalogi nagelopen! Op 28 juni staat samen met de werkgroep aardewerk en glas van SAMPL een middag dag gepland bij Hogeschool Saxion in Deventer om voor de tweede keer gezamenlijk oude ingevoerde catalogi na te lopen op invoer- en overzetfouten.
- Het bleek dat objecten zonder typenummer niet zichtbaar waren in de opzoekschema’s, zoals bijvoorbeeld pijpaarden beeldjes (py-bee-) en miniaturen. Deze zijn nu wel zichtbaar gemaakt.
In de planning:
- De lijsten onder de ‘tab’ Beschrijvingen gaan worden opgeschoond en heringericht.
- De ingevoerde waarden van de velden bodem, additieven en herkomst staan in de planning om op te schonen.
- Opmerkingen van gebruikers om de website te verbeteren:
- Voor een grote groep gebruikers zonder achtergrond als specialist, is het onduidelijk waar de determinaties en dateringen vandaan komen. Het moet duidelijk zijn dat het voor een deel om oude gepubliceerde gegevens gaat, waarvan de dateringen en soms determinaties inmiddels achterhaald zijn. Deels zijn hierin al verbeteringen aangebracht, maar bij heel veel objecten (nog) niet! Dit moet ergens op de voorpagina terugkomen, het liefst bij de werkwijze, zodat vooral duidelijk is dat het geen magisch systeem is om mee te dateren, maar dat altijd interpretatie van gegevens nodig is en niet klakkeloos dateringen worden overgenomen. Daarnaast geeft de website geen volledig beeld, omdat bepaalde regio’s nauwelijks voorkomen. Dit moet ook ergens worden vermeld. Als reactie: De redactie wilt ernaar streven bestaande lacunes op te vullen, mogelijk door bestaande publicaties naar het Deventer-systeem om te zetten en op te nemen.
- Ook werd gevraagd om een werkwijze. Deze staat al online onder: ‘Over het Deventer Systeem’, maar mensen klikken dit niet aan. Misschien moet de kop hier ‘Werkwijze’ zijn, zodat dit duidelijker is?
- Bij ‘toegang tot het Deventer Systeem krijgen’ moet ook informatie komen over de kosten van het controleren van een catalogus, eventueel met een link naar de werkwijze van controle.
- De knop ‘Publicaties’ wordt vaak niet opgemerkt, waar veel bruikbare informatie staat, zoals de lijst met additieven en bodems. Dit moet prominenter aanwezig zijn (bij voorkeur direct in het menu, in plaats van onderaan de pagina)!
- Het is de wens een invulveld met Archis-informatie, bijvoorbeeld door een zaakidentifcatienummer/onderzoeksmeldingsnummer toe te voegen, eventueel met link naar archis/e-depot. De vraag is of dit mogelijk is?
- Controleren en updaten literatuur: liefst structureler, nu is het vaak ‘houtje touwtje’ ingevoerd.